Foto av en lengdehopper i svevet over en sandgrop. Litt av en løpebane med gummidekke og gress i bakgrunnen.
Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal Friidrettsklubb hopper lengde i NM i friidrett i Bergen i 2020.
Lengdehopp
Av /NTB.

Hopp i friidrett er konkurranser i fire forskjellige former for hopping:

  • lengde
  • tresteg
  • høyde
  • stav

Lengde og tresteg

I lengdehopp skal hopperen ta sats på ett bein fra en planke foran ei sandgrop. Så er målet å hoppe lengst mulig ut i sandgropa. Hopperen tar fart før hen hopper, det kalles tilløp. Hvor langt tilløp man vil ha, kan man velge selv.

Lengden på hoppet måles fra en strek på planken til der hopperen lander. Om hopperen tråkker over streken i satsen, blir hoppet dømt som dødt. Da blir det ikke godkjent.

I tresteg skal hopperen ta tilløp fram til en strek. Så tar hopperen to steg til: Først lander hen på den ene foten, så på den andre foten. Til slutt gjør hopperen et lengdehopp ut i sandgropa. Målet er å komme lengst mulig etter streken.

Høyde og stav

Foto av en høydehopper med lang hestehale på vei over lista

Tonje Angelsen fra IK Tjalve hopper høyde i NM i friidrett i Stjørdal i 2022.

Høydehopp
Av /NTB.

Hopperen skal komme seg over en stang (list) som ligger i et stativ. Hopperen tar fart og satser på én fot for å komme seg over.

I stav har hopperen hjelp av en bøyelig stav for å svinge seg over lista. Staven er laget av glassfiber eller karbonfiber. Hopp med stav kalles stavsprang.

Når en av hopperne klarer å komme over en høyde, flyttes lista noen cm høyere neste gang.

I konkurranser i høyde og stav har hver utøver vanligvis tre forsøk på hver høyde. Hvis man river ned lista tre ganger, er man ute av konkurransen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby