Foto

En baker i et bakeri i Oslo.

Baker er en person som har som jobb å lage brød, boller og kaker. Baker er et av verdens eldste yrker.

Utdanning

Å bli baker i Norge tar fire år. Først er det to år på videregående skole, først på linjen Restaurant og matfag og så på Baker og konditor.

Så må man ha to år som lærling, for eksempel på et bakeri. Da lærer man faget av de som jobber der. Etter læretiden er det fagprøve, som er en eksamen der man viser hva man har lært.

Jobb som baker

Når man er ferdig utdannet, kan man for eksempel jobbe på et bakeri eller i en stor matbutikk, på et hotell eller på cruiseskip.

En baker begynner ofte å jobbe midt på natten. Det er fordi det tar flere timer å bake brød. Bakeren må starte tidlig for at brødet skal være ferdig når butikkene åpner.

I gamle dager var baking mye tungt arbeid. I dag gjør maskiner mye av arbeidet, for eksempel å blande sammen store deiger. Maskinene styres ofte av datamaskiner, så en moderne baker må ha kunnskap om IT.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen