En konditor er en person som har som jobb å lage, pynte og sette sammen kaker og konfekt.

Utdanning

Å bli konditor i Norge tar fire år. Først er det to år på videregående skole, først på linjen Restaurant og matfag og så på Baker og konditor.

Så må man ha to år som lærling, for eksempel på et bakeri. Da lærer man faget av de som jobber der. Etter læretiden er det fagprøve, som er en eksamen der man viser hva man har lært.

Å jobbe som konditor

Når konditoren er ferdig med utdanningen, kan hen jobbe for eksempel på bakerier eller konditorier, på hoteller, i restauranter eller på cruiseskip.

Konditorer har forskjellige oppgaver, for eksempel:

  • lage desserter, kaker og søte bakervarer
  • lage glasurer, kremer og konfekt
  • lage dekor og figurer til kaker og desserter
  • vaske og gjøre rent utstyret man bruker
  • finne på nye oppskrifter

Les mer i Lille norske leksikon

  • baker
  • videregående skole
  • lærling

Faktasjekk av

Arnt Steffensen