Faktaboks

Klaus Hagerup
Født
5. mars 1946, Oslo
Død
20. desember 2018
Foto av bokomslag
Klaus Hagerup skrev fem bøker om Markus.
Foto av bokomslag
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Klaus Hagerup var en norsk forfatter, skuespiller og regissør. Han skrev både for voksne, barn og ungdom og fikk flere priser for bøkene sine. Han er særlig kjent for bøkene om Markus og NRKs julekalender Snøfall.

Bakgrunn

Snøfall omslag
I Snøfall møter man foreldreløse Selma, som lengter etter en egen familie og møter julenissen, som viser seg å være bestefaren hennes.
Snøfall omslag

Begge foreldrene til Klaus Hagerup var forfattere. Moren, Inger Hagerup, var kjent for å skrive dikt. Faren, Anders Hagerup, var lektor og oversetter.

Klaus Hagerup ble utdannet skuespiller. I mange år arbeidet han som skuespiller, regissør og dramatiker for ulike teatre. Etter hvert brukte han mest tid på å være forfatter.

Karriere

Skuespillerne fra tv-serie Snøfall.
Romanen Snøfall har blitt laget til en julekalender på NRK. Der spiller Siri Skjeggedal ( f.h.), Kevin Haugan, Trond Høvik (bak), Even Aakre og Charlotte Myrest.
Fotografi
Av /NTB.

Klaus Hagerup skrev både dikt, romaner og skuespill for voksne. Han skrev også hørespill for radio, en biografi om moren sin og en krimroman. Et hørespill er et skuespill man kan høre på, en slags lydbok. Sammen med kona Bibbi Børresen skrev han flere bøker om mat og reiser i Italia. Men han er mest kjent for å skrive hørespill, dikt og romaner for barn og ungdom.

Barne- og ungdomsbøker

En av Hagerups første ungdomsromaner, Høyere enn himmelen (1990), ble svært populær og den ble også til film. Det er en historie om en uskikkelig jente, Mari, og hennes sure lærer, frøken Kjær. De to blir venner og drar ut i verden for å finne frøken Kjærs tapte kjærlighet.

Hagerup skrev fem bøker om Markus. Markus er en litt klønete type som bor alene med faren sin. Han opplever stadig bekymringer og problemer knyttet til blant annet venner og forelskelse. Den første boka, Markus og Diana, kom ut i 1994. Det ble også laget en film av boka, med forfatteren selv i rollen som faren til Markus. De neste bøkene i serien var Markus og jentene (1997), Markus og den store fotballkjærligheten (1999), Markus og Sigmund (2003) og Markus og kakaoke-kongen (2004).

Sammen med døtrene Hilde og Synne Hagerup skrev Klaus Hagerup manuset til NRKs julekalender Snøfall i 2016. Snøfall handler om foreldreløse Selma, som skriver til julenissen at hun ønsker seg en familie. Brevet finner veien til Snøfall hvor julenissen bor., Etter hvert kommer også Selma dit. Historien er også satt opp som skuespill på Oslo Nye Teater.

Temaer

Det er mye humor og spennende ting som skjer i Klaus Hagerups tekster. Han skriver også om det å ikke føle seg bra nok og å ikke være som de andre. Man må kjempe for det man tror på og tørre å møte det man frykter. Han beskriver mennesker og situasjoner på en måte som både barn og voksne kan kjenne seg igjen i.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen