En tegning av en mann som halvveis ligger og holder hodet i venstre hånd mens han stirrer utover landskapet. I bakgrunnen ser man en mann og en ung kvinne.
I den eldre Edda står historien om Frøy som forelsker seg i jotunkvinnen Gerd.
Tegning av Frøy.
Av .

Frøy er en av gudene i norrøn mytologi. Han er gud for sol og regn og fruktbarhet. Han er også gud for fred og rikdom. Frøy er vakker og godt likt av de andre gudene.

Frøys familie

Alvheim

Frøy bor i Alvheim. De andre gudene ga Alvheim til Frøy da han fikk sin første tann. Han har to trofaste tjenere. De heter Skirne og Byggve. Frøy bor sammen med lysalver. De er gode og vakre vesener.

Frøys magiske gjenstander

Frøy har flere magiske gjenstander:
  • Et sverd som svinger seg selv i kamp mot fiendene.
  • Et skip som heter Skibladne. Dette skipet er så stort at alle gudene får plass i det samtidig. Det har alltid medvind. Når skipet ikke blir brukt, bretter Frøy det sammen og putter det i en liten pung.
  • En gris som heter Gyllenbuste. Den trekker vognen hans. Den løper fortere enn alle hester og lyser opp på mørke steder.

Frøy og Gerd

En dag lurer Frøy seg opp på Odins trone. Derfra kan han se over alt i hele verden, og han får øye på jotunkvinnen Gerd. Han blir så forelsket at han ikke klarer å sove eller spise.

Frøy sender tjeneren Skirne for å fri. Skirne vil ha Frøys sverd i betaling, og det får han. Selv om Skirne har med seg mange verdifulle gaver, sier Gerd nei. Da truer Skirne med å bruke seid, det samme som magi. Han synger også magiske sanger. Dette får Gerd til å ombestemme seg.

Når ragnarok kommer, må Frøy kjempe uten sverdet sitt. Ragnarok er verdens ende. Frøy taper mot en jotne som heter Surt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Ellen Marie Næss
Universitetet i Oslo