En servitør er en som jobber på et spisested. Servitøren tar imot bestillinger fra gjestene, serverer mat og drikke og tar ofte imot betaling.

Servitøren skal også passe på at gjestene har det bra under måltidet.

Servitører kan jobbe på for eksempel restaurant, kafé eller hotell.

Utdanning

I Norge tar det fire år å utdanne seg til servitør. Først går man to år på videregående skole. Så er man lærling i to år, for eksempel på en restaurant. Da lærer man faget av de som jobber der. Etter læretiden er det fagprøve, som er en eksamen der man viser hva man har lært.

Hva gjør en servitør

Servitøren er en av de viktigste personene i en restaurant, og har flere oppgaver:

  • Ønske gjestene velkommen
  • Svare på spørsmål om mat og drikke
  • Sørge for at besøket blir en hyggelig opplevelse
  • Samarbeide med kokkene på kjøkkenet
  • Ta imot betaling
  • Holde det ryddig i restauranten

Servitører kan også jobbe på andre steder, som hotell, kafé, selskapslokaler, barer og på cruiseskip.

Som servitør må man ha kontakt med mange forskjellige slags gjester, det er et sosialt yrke. Ofte jobber man om kvelden og i helgene, når det er flest folk ute og spiser. En fordel med yrket er at man kan jobbe over hele verden.

Les mer i Lille norske leksikon

  • videregående skole
  • lærling
  • kokk

Faktasjekk av

Arnt Steffensen