Kong Charles sitter på kne foran en prest i hvit kappe. Han får en krone satt på hodet av presten. Kongen holder en lang stang, et septer, i hånden. Rundt dem står det flere prester, og i bakgrunnen ser man noen unge gutter i rød unofrm, og noen av gjestene i kirken.
Fra kroningen av kong Charles 3. av Storbritannia 6. mai 2023. Kroningen skjedde i kirken Westminster Abbey i London. Fordi det er i en kirke, er det en prest som leder seremonien.
Foto av kroningen av Charles 3.
Av /NTB.

Seremoni er en høytidelig handling som markerer noe viktig. Ett eksempel på en seremoni er utdelingen av medaljer etter idrettskonkurranser. De fleste religioner har mange ulike sermonier.

En seremoni består av ritualer og handlinger som er symbolske. Det betyr at handlingene gjøres på en bestemt måte, og symboliserer (betyr) noe bestemt.

I medaljeseremonier er det for eksempel et symbol at vinneren står øverst på pallen. Det symboliserer at dette er den aller beste utøveren. De som kom på andre og tredje plass står ett trinn ned. Utøverne får en medalje lagt rundt halsen. Hva medaljen er laget av symboliserer hvilken plass utøveren kom på. Første plass er gull, andre plass er sølv og tredje plass er bronse.

Seremonier kan foregå på mange forskjellige måter. De kan være både religiøse og ikke-religiøse. Det er som regel andre mennesker til stede som ser på, i tillegg til de som utfører seremonien.

Andre eksempler på seremonier:

  • dåp
  • begravelse
  • kroning av en konge eller dronning
  • utdeling av diplom

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Bente Groth
Religionshistoriker