Faktaboks

nordlandshest

lyngshest

Nordlandshest

Nordlandshest med føll.

Av /NTB Scanpix ※.

Nordlandshest er en liten, norsk hesterase som stammer fra Nord-Norge. Den brukes til å ri på og til å trekke vogn. I dag finnes det omtrent 2500 nordlandshester rundt omkring i Norge.

Beskrivelse

Foto
Nordlandshest/lyngshest
Av /Wikimedia Commons.

Nordlandshesten finnes i mange farger. De vanligste er brun, rødbrun, svart og grå. Manen og halen er lang og tjukk. Manen er hår som strekker seg langs toppen av ryggen og bortover nakken og ender i en pannelugg. Om vinteren får nordlandshesten varm pels.

Nordlandshesten er 130–140 cm høy over ryggen. Siden den er så liten, er den egentlig en ponni, selv om den kalles for hest. Nordlandshesten er en tam rase som trives både med å bo inne i en stall og å bo ute.

Bruk

Nordlandshesten blir brukt til å ri på og til kjøring med vogn. Både barn og voksne kan ri på den, fordi den ikke er så høy. Den brukes til å ri turer i naturen, og øve dressur på bane. Den kan også hoppe over hinder, det kalles sprangridning. Noen eiere rir eller kjører i konkurranser med hestene sine.

Det finnes et eget norgesmesterskap for nordlandshest. Det arrangeres også egne utstillinger for nordlandshester over hele landet. Her kan eieren få en ekspert til å vurdere hvor sterk og frisk hesten er. Nordlandshester som får god vurdering på utstillinger, blir ofte brukt i avl. Målet i avl er at de nye føllene skal bli sunnest mulig, så da er det viktig at foreldrene er friske.

Avl

Det finnes få hester igjen av rasen. På 1940-tallet holdt den på å forsvinne helt. Da var det bare mellom fem og ti nordlandshester igjen. De som eide nordlandshester, satte i gang med avl for å redde den. Etter mange år med målrettet avl finnes det nå flere tusen nordlandshester i Norge. Hvert år blir det født omtrent 150 nye føll.

Historie

Rasen kalles både for nordlandshest og lyngshest. Den har disse navnene fordi det var spesielt mange hester av rasen i Nordland og i Lyngen i Troms.

Nordlandshesten har eksistert siden vikingtiden. I gamle dager ble den brukt til arbeid på gården og til kjøring med vogn eller slede.

Rasen er i nær slekt med islandshesten.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eli Knispel Rueness
Dr. scient., Universitetet i Oslo