Faktaboks

Marit Nicolaysen
Født
22. november 1953

Marit Nicolaysen er en norsk forfatter som skriver barnebøker. Hun er først og fremst kjent for bøkene om Svein og rotta.

Bakgrunn

Foto, bokomslag.
Marit Nicolaysen har skrevet femten bøker om Svein og rotta. Alle bøkene er illustrert av Per Dyvik.
Foto, bokomslag.
Av .

Marit Nicolaysen er oppvokst i Oslo, der hun fortsatt bor. Hun har blant annet studert litteratur og språk og jobbet som journalist og innenfor kultur.

Svein og rotta

Marit Nicolaysen har skrevet femten bøker om Svein og rotta. Alle bøkene er illustrert av Per Dyvik. Serien var blant de mest solgte barnebøkene i Norge på slutten av 1990-tallet og i starten av 2000-tallet.

Den første boka i serien er Kloakkturen med Svein og rotta (1996), og den siste er Svein og Rotta og monstertanna (2011).

I alle bøkene om Svein og rotta foregår handlingen over kort tid. Det kan være fra en dag til en uke. Svein tar stadig med seg rotta si, Halvorsen, på turer og til steder som absolutt ikke passer for rotter. Halvorsen klarer alltid å stikke av, og Svein får store problemer med å finne igjen rotta. Jakten på Halvorsen fører til mange morsomme situasjoner.

Bøkene er skrevet slik at det er Svein som forteller hva som hender. Det gjør han på en humørfylt måte med mye fantasi og en god del overdrivelser.

Bøkene om Svein og rotta er ikke bare underholdende. De lærer også leserne mye som kan være nyttig å vite, om alt fra solsystemet og kloning, til kloakkanlegg.

I 2019 skrev Marit Nicolaysen en bok der man kunne lære mer om rotter: Rotter. Verdens (verste) beste dyr. Fakta om et lite dyr med dårlig rykte.

Betydning

Marit Nicolaysen har fått flere priser for serien om Svein og rotta. Bøkene er oversatt til flere språk. Det er laget to filmer som handler om Svein og rotta.

Marit Nicolaysen har besøkt skoler over hele landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen