Foto av diskoskaster som har begge armene utsrakt. I den høyre hånden holder hun en diskos. På hver side av henne er det spent opp høye nett.
Lotta Flatum fra Brandbu IF klar til å kaste diskos i NM i friidrett i Stjørdal i 2022.
Diskos
Av /NTB.

Kast i friidrett er konkurranser i kule, diskos, slegge og spyd. Det er om å gjøre å kaste lengst.

Kule

Konkurransene med kule kalles kulestøt. Man skal kaste en tung kule av jern, mens man holder seg innenfor en ring som er tegnet opp på bakken. For voksne veier kulen 7,26 kilo for menn og 4 kilo for kvinner. I konkurranser for barn brukes ofte en ball istedenfor en jernkule.

Diskos

En diskos er sirkelrund. Den har form omtrent som om man har lagt to tallerkener mot hverandre. Diskosen veier 2 kilo for menn og 1 kilo for kvinner. I diskos skal man også kaste mens man holder seg innenfor en ring som er tegnet opp på bakken.

Slegge

I slegge bruker man en kule som veier det samme som den som brukes i kulestøt, men her er kulen festet til et håndtak med en tynn stålstreng. Man kaster mens man holder seg innenfor en ring som er tegnet opp på bakken.

Spyd

I spyd, eller spydkast, tar man løpefart før man kaster. Løpefart kalles tilløp. Tilløpet kan bare vare fram til en strek i banen. Det er ikke lov å tråkke over streken. Spydet veier 600 gram for kvinner og 800 gram for menn. Spydet for kvinner er cirka 2,3 meter langt, mens det for menn er cirka 2,7 meter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby