Foto av Grzelak på vei ned en bakke. Det spruter snø rundt henne.
Katie Grzelak fra USA i en super-G-konkurranse i USA i 2024.
Super-G
Av /NTB.

Skisport er flere idretter som foregår om vinteren. Skisport deles vanligvis inn i nordiske og alpine grener.

Nordiske grener består av langrenn, skihopping og kombinert. De vanligste øvelsene i alpine grener er slalåm, utfor, storslalåm og super-G. Alpine grener kalles også for alpint.

Nyere grener i skisport er blant annet skiskyting og freeski. Forskjellige typer skisport er også en veldig populær aktivitet for mange i Norge.

Langrenn

Langrenn går ut på å komme seg raskest mulig fra ett punkt til et annet. Utøverne bruker langrennsski som er lange og lette.

I konkurranser er det regler for hvordan løperne kan bevege seg. Man må enten gå i klassisk stil eller i fristil (skøyting).

Konkurransene kalles skirenn. Rennene har ulike distanser og enkeltutøvere konkurrerer mot hverandre. I tillegg konkurreres det i stafett der flere utøverne går på samme lag.

Skihopping

I skihopping er det om å gjøre å hoppe lengst på ski i en hoppbakke. I tillegg til lengden på hoppet får utøverne poeng får stilen og utførelsen av hoppet.

Konkurranser i skihopping foregår enten mellom enkeltpersoner eller lag. Utøverne bruker hoppski som er ganske tunge og brede.

Kombinert

I kombinert konkurrerer utøverne i både langrenn og skihopping. Vinneren er den som er best sammenlagt i begge øvelsene. Utøverne bruker både langrennsski og hoppski.

Alpine grener

Alpine grener foregår i skianlegg er et sted hvor det ofte er flere forskjellige typer skibakker. Utøverne kalles ofte alpinister.

Konkurranser i alpint går ut på å bruke kortest mulig tid på å kjøre ned en løype som er merket med porter, hopp eller andre hindringer.

Alpinistene bruker ski med stålkanter som er laget for å tåle høy fart i bratte bakker. I tillegg bruker alpinistene blant annet hjelm som beskyttelse.

Andre typer skisport

  • Skiskyting kombinerer både langrenn og skyting. Utøverne går runder i en skiløype, før de stopper for å skyte mot fem blinker på et stadion.
  • Andre typer skisport som foregår om vinteren, er blant annet telemarkskjøring, randonee, skiorientering og freeski.

Historie

De første konkurransene i skisport ble arrangert i Norge på slutten av 1700-tallet. I 1909 ble det første norgesmesterskapet i nordiske grener arrangert.

Norge har vunnet mange gullmedaljer i OL i forskjellige typer skisport de siste tiårene.

Norges skiforbund er med 110 000 medlemmer et av de største særforbundene i Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby