Faktaboks

Også kjent som

kulturell appropriasjon

Skjermbilde fra NRK-programmet «Ukens vinner»

Komiker Tore Sagen hadde på seg samisk kofte og tradisjonell hatt fra Mexico i TV-programmet «Ukens vinner» i 2017. Sagen kommenterte samtidig at politiker Siv Jensen hadde kledd seg ut som amerikansk urfolk på fest. Både Sagen og Jensen ble beskyldt for kulturell appropriering.

Skjermbilde fra NRK-programmet «Ukens vinner»
Av /NRK.

Kulturell appropriering er at noen tar deler av kulturen til en annen gruppe og bruker dem i sin egen kultur. Det kan være symboler, frisyrer, klær, musikk eller andre ting.

Begrepet brukes oftest når kulturen fra en minoritetsgruppe blir behandlet respektløst av noen fra majoritetskulturen. Et eksempel kan være at noen kler seg ut med klærne til et urfolk på halloween.

Ofte er folk uenige om noe er respektløst og kan kalles kulturell appropriering eller ikke. Det som noen synes er sårende, synes andre er helt greit.

Det er forskjell på kulturell appropriering og blanding av kulturer. Blanding av kulturer er som regel ikke respektløst eller fordomsfullt. Det har foregått til alle tider.

Eksempler

Om noe er respektløst eller ikke, kan komme an på situasjonen. Det kan for eksempel være helt fint at en som ikke er fra India går med indiske penklær i et indisk bryllup. Men å ha på seg de samme penklærne for å kle seg ut kan være respektløst.

En artist som bruker klær og smykker fra en annen kultur for å se kul ut, kan være et annet eksempel. Noen kan mene at artisten gjør dette for å få flere fans og følgere, og at hen tjener penger på andres kultur.

Uenighet

Noen mener at kulturell appropriering er galt. De mener at folkegrupper skal få ha kulturen sin i fred uten at andre bruker den på en respektløs måte eller tjener penger på den. De mener det er galt å tulle med andres kultur.

Andre mener at kulturell appropriering ikke er noe problem. De mener at personer som er imot kulturell appropriering blir for lett såret.

Ikke forbudt

Kulturell appropriering er ikke forbudt. Bruk av andres kultur er likevel straffbart hvis det gjøres på en rasistisk og hatefull måte.

Selv om det ikke er forbudt, er det mange organisasjoner som jobber for at for eksempel urfolks kultur ikke skal misbrukes.

Begrepet

Før hadde begrepet kulturell appropriering en nøytral betydning, og var verken positiv eller negativ. Det ble først brukt av forskere som studerer forskjellige folks kultur og samfunn.

Etter hvert kom det inn i diskusjoner i samfunnet, særlig om forholdet mellom majoriteter og minoriteter.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Frode Haugseth
Førsteamanuensis, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet