Flygelhorn
Av .

Flygelhorn er et musikkinstrument som lager lyd ved at man blåser inn i det. Flygelhorn er laget av messing og er et messingblåseinstrument.

Flygelhorn brukes ofte i:

Flygelhorn ligner på trompet og kornett. Forskjellen er at flygelhorn er litt større. Flygelhorn har litt mykere og mørkere lyd (klang) og røret er bredere i den ene enden enn den andre enden.

Bruk

Nærbilde av en mann som spiller intenst på instrumentet med lukkede øyne.
Den sør-afrikanske jazzmusikeren Hugh Masekela (1939–2018) spilte blant annet flygelhorn.

Flygelhorn er laget av et langt messingrør som er bøyd i mange vinkler. I hver ende av røret er det en åpning, en stor og en liten. Den lille åpningen kalles munnstykket, og det er der man blåser for å lage lyd.

Lyden fra flygelhornet kommer ut av den store åpningen som kalles endestykket eller sjallstykket. Midt på røret er det tre knapper, kalt ventiler. De kan endre tonen som spilles.

Man spiller på flygelhornet ved å presse sammen leppene mot munnstykket og blåse. Hvor hardt man presser og blåser, bestemmer hvilken tone som spilles. Man kan også endre tone ved å trykke inn ventilene.

En musiker som spiller flygelhorn kan kalles en flygelhornist, men det er også vanlig å si messingblåser.

Det er vanlig at trompetister og kornettister også kan spille flygelhorn.

Historie

Flygelhornet ble oppfunnet på 1800-tallet. Navnet kommer ikke fra pianoinstrumentet flygel, men det tyske ordet for vinge eller flanke. Flanke betyr sider, og flygelhornet ble brukt i jakt for å holde flankene, eller sidene, på jaktlaget samlet.

Flygelhorn i musikken

Flygelhorn er som regel enten et melodi-instrument eller en del av en blåserekke sammen med andre messingblåsere.

Flygelhornet er kjent for sin myke og runde lyd (klang). Det blir derfor ofte brukt i roligere melodier i for eksempel jazz og popmusikk. Det er ikke uvanlig at trompetister bytter ut trompeten med flygelhornet når hen skal spille ballader.

Noen kjente musikere som spiller flygelhorn er amerikaneren Louis Armstrong og de norske musikerne Ole Edvard Antonsen og Jan Magne Førde. Førde er en del av en kjent norsk gruppe som heter «The Brazz Brothers».

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jan Sverre Knudsen
Professor, OsloMet – storbyuniversitetet