Boksen går er en lek, en type gjemsel.

Regler

Leken starter med at man setter en tom boks i en stor ring. Så velger man én som skal stå. En annen velges til å sparke boksen så langt av gårde som mulig. Den som står, skal løpe og hente boksen og sette den på plass i ringen. Så skal hen lukke øynene og telle til femti. Imens gjemmer de andre seg. Når den som står, er ferdig med å telle, kan hen rope: «Den som ikke har gjemt seg nå, den må stå!»

Så skal hen lete etter de som har gjemt seg. Når hen finner en av de andre, skal hen løpe tilbake til boksen. Framme ved boksen skal hen sette foten på den, og rope navnet til den som er funnet: «Anne på boksen!» Da må Anne komme fram og stille seg i ringen. Hvis Anne blir funnet først, er det hun som må stå i neste runde.

Den eller de som er funnet, kan også bli fri. Det skjer ved at en av dem som ikke er funnet, løper bort til boksen, sparker den på nytt og roper: «Boksen går!» Da blir alle som er funnet, fri. Den som står, må hente boksen og telle til femti igjen. Så kan hen begynne å lete på nytt.

En runde av leken er ferdig når alle er funnet.

Les mer i Lille norske leksikon