Faktaboks

Runo Isaksen
Født
1955, Lyngen, Troms
Foto av omslagene til Kongen av Sotra og En perfekt dag
Runo Isaksen har skrevet flest bøker for voksne. Hans første bok for ungdom heter Kongen av Sotra og er en krimroman. En perfekt dag er en av bøkene han har skrevet for voksne. Det er en kjærlighetsroman som går over én dag.
Foto av bokomslag.
Av .

Runo Isaksen er en norsk forfatter. Han skriver bøker for ungdom og for voksne.

Bakgrunn

Runo Isaksen er født i Lyngen i Troms. Han jobber som journalist, forfatter og i forlag. I 2021 startet han sitt eget forlag, Teft forlag.

Karriere

Runo Isaksen har skrevet sju romaner for voksne. Den første, Åpen bok, kom i 1997. Han har også skrevet to fagbøker, den ene er en reportasje fra Israel og Palestina. I 2023 skrev han sin første ungdomsbok, Kongen av Sotra.

Ungdomsroman

Kongen av Sotra er egentlig krim for ungdom, men boka handler også om mye ungdom kan kjenne seg igjen i: Vennskap og forelskelse, det å føle seg annerledes eller utenfor og å ha det vanskelig i familien.

I Kongen av Sotra møter leseren Jan Kåre, kalt JK, på 14 år. Han har en ekkel nabo, og en dag ser han at naboen drukner. JK kjenner på både skyld, redsel og nysgjerrighet. Hva har egentlig skjedd? Og hvem er den svartkledde jenta som stadig dukker opp ved huset de kaller asylet? JK får hjelp av venninnen Thea med å finne ute av mysteriene. Det som først så ut til å bli en kjedelig sommer for JK, blir en sommer som nesten er litt for spennende.

Betydning

Runo Isaksen fikk Aschehougs debutantpris 1997 for Åpen bok. Kongen av Sotra ble nominert til Uprisen i 2024. Det er Foreningen !les som deler ut prisen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen