Faktaboks

Neda Alaei
Født
1991, Moss
Omslag til bøkene Dette er ikke oss og På en betingelse
Foto av bokomslag
Av .

Neda Alaei er en norsk forfatter. Hun skriver bøker for ungdom.

Bakgrunn

Neda Alaei er født og oppvokst i Moss i Østfold. Hun arbeider med ungdom, og er utdannet innenfor barnevern. Hun har også studert for å bli forfatter ved Norsk barnebokinstitutt i 2017.

Karriere

Neda Alasei har skrevet flere ungdomsbøker. Den første het Dette er ikke oss (2019). De to neste bøkene var Å fange luft (2021) og På en betingelse (2023).

Temaer

Neda Alasei skriver om såre og vanskelige, men viktige temaer. Hun velger temaer som man ikke møter i så mange andre ungdomsbøker. Et eksempel er ungdom som må ta seg av foreldrene sine.

I Dette er ikke oss er Sanna og Yousef hovedpersoner. Begge har mer ansvar enn det ungdom bør ha. Moren til Sanna er død, og Sanna må ta seg av pappa. Han er i sorg og vil verken sove eller spise. Sanna har det ikke enkelt på skolen heller, for bestevenninnen har sluttet å snakke med henne. Yousef blir hennes nye venn.

I Å fange luft er Samia hovedpersonen. Hun bor sammen med moren, og de har et vanskelig forhold. Moren vil kontrollere datteren og vil at de skal være bestevenninner. Men Samia har akkurat begynt på videregående og ønsker å leve sitt eget liv. Hun ønsker å dra på fest, flørte med gutter og gjøre som hun selv vil. Samtidig får hun dårlig samvittighet overfor moren.

På en betingelse er en oppfølger til Dette er ikke oss. I boka møter man igjen Yousef. For Yousef dreier livet seg om regler. Reglene finnes på skolen, hjemme og i vennegjengen. Han sliter med å tilpasse seg. På en fest ender Yousef i en alvorlig slåsskamp. Det viser seg at voksne fra barnevernet kan hjelpe ham.

Betydning

Neda Alaei fikk flere priser for sin første bok, Dette er ikke oss. Hun fikk både Bokbloggerprisen og Kulturdepartementets debutantpris. I tillegg fikk hun Uprisen som deles ut av Foreningen !les. Boka er oversatt til flere språk.

På en betingelse vant Uprisen i 2024.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen