Faktaboks

Kari Sverdrup

Kari Woxholt Sverdrup

Født
1957, Nøtterøy
.

Kari Sverdrup er en norsk forfatter. Hun skriver for barn og ungdom.

Bakgrunn

Kari Sverdrup er født på Nøtterøy i Vestfold. Hun er utdannet lærer og har arbeidet på ungdomsskolen og videregående skole i mange år. Nå jobber hun først og fremst som forfatter og oversetter.

Karriere

Kari Sverdrup har skrevet rundt 30 barne- og ungdomsbøker. Den første boka hennes, Hjemme et annet sted, kom ut i 1993. Eksempler på andre bøker hun har skrevet er er Tilfeldig engel (2010) og Midtsommermåne (2013). To nyere bøker er Lavendelhjerte (2022) og Fire dager før høstferien (2023).

Temaer

Kari Sverdrup skriver om temaer som særlig ungdom kan kjenne seg igjen i. Det er for eksempel om den første forelskelsen, mobbing og skilsmisse. Andre viktige temaer i bøkene hennes er det å finne sin plass blant venner og tørre å stå for den man er.

I Tilfeldig engel møter leseren Anna, som er 14 år. Hun møter nye utfordringer når foreldrene skilles. Anna må flytte og begynne i en ny klasse. Der oppstår det en vanskelig situasjon med mobbing. En ny venninnen viser seg å være en god hjelper.

Midtsommermåne handler om Anna, Ella og Janne som skal feire sankthans. Jentene har ulike håp og ønsker for kvelden. Men alt dreier seg om forelskelse og kjærlighet.

I Lavendelhjerte er det Marlene på 16 år som er hovedperson. Hun må flytte i fosterhjem og begynne på en videregående skole som hun ikke har søkt på. Hun føler seg alene og utenfor, men i fosterhjemmet bor også Tor. Han har flere venner, blant annet Levi.

Fire dager før høstferien er en fortsettelse av Lavendelhjerte, selv om bøkene kan leses hver for seg. Benjamin er hovedpersonen. Han er populær blant jentene og har hatt flere kjærester. Benjamin er den beste på basketlaget. Likevel velger han plutselig å slutte, fire dager før høstferien. Faren blir rasende. Ingen vet at Benjamin forelsker seg i gutter, og han vil helst slippe å holde det skjult.

Betydning

Flere av bøkene til Kari Sverdrup er oversatt til dansk og tysk. I 2004–2008 var hun leder for foreningen Norges barne- og ungdomsbokforfattere.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen