Faktaboks

Iben Akerlie
Født
1988, Oslo
Omslag, bøker
I 2016 ga Iben Akerlie ut sin første bok, Lars er LOL. Sommeren alt skjedde kom i 2022.
Omslag, bøker
Av .

Iben Akerlie er en norsk barnebokforfatter. Hun er særlig kjent for boken Lars er LOL, som også har blitt til en film.

Bakgrunn

Iben Akerlie er fra Oslo. Hun er utdannet som spesialpedagog. Iben Akerlie har jobbet som skuespiller i mange år og er kjent fra flere filmer og TV-serier. Siden 2016 har hun også vært forfatter.

Karriere

Iben Akerlies første bok var Lars er LOL (2016). Deretter skrev hun Kjempefesten (2019) og Sommeren alt skjedde (2022).

Temaer

I boka Lars er LOL tar Iben Akerlie opp et tema som ikke har vært vanlig i barnebøker: Barn med Downs syndrom. Hvordan kan man bli venn med et barn som er annerledes, og samtidig være populær og bli lagt merke til av den man er forelsket i? Dette kjenner Amanda på da hun blir fadder for Lars, som går i første klasse. Selv om Amanda synes Lars er både morsom og kul, surres hun inn i noe som hun egentlig ikke vil være med på: Hun sprer dumme bilder av Lars. Slik svikter Amanda både Lars og seg selv, og hun skuffer alle rundt seg. Hvordan kan hun gjøre det godt igjen og få tilbake respekten?

Kjempefesten er en bok for yngre barn. Boka har mange illustrasjoner og er laget sammen med illustratøren Inga H. Sætre. Temaet er en vanlig fest som blir ganske uvanlig. Ved en tilfeldighet havner en av invitasjonene hos kjempen Kim. Han og de andre kjempene i skogen har ventet i mange år på å komme på fest til menneskene. Kjempene sørger for at festen blir mye bedre enn planlagt.

Sommeren alt skjedde handler om Nora som skal på sommerferie til mormor på landet. Hun tror det blir verdens kjedeligste ferie. I stedet blir det en sommer der alt kan skje. Nora blir kjent Abbas, og det setter i gang mange følelser hos henne. Abbas er flyktning. For første gang oppdager Nora at folk blir behandlet forskjellig på grunn av hudfarge og bakgrunn. Hun ser hva rasisme fører til, og hun må ta egne, viktige valg.

Betydning

Iben Akerlie fikk ARKs barnebokpris i 2016 for Lars er LOL. Sommeren alt skjedde ble nominert til samme pris i 2022. Lars er LOL har også blitt til en film (2023).

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen