Faktaboks

Alexander Kielland Krag
Født
1992, Oppegård
Omslag på Kielland Krags tre bøker: Det blir mellom oss, Litt redd bare og Det blir bedre.
Foto av bokomslag
Av .

Alexander Kielland Krag er en norsk forfatter. Han skriver for barn og ungdom.

Bakgrunn

Alexander Kielland Krag er født og oppvokst i Oppegård utenfor Oslo. Han er tippoldebarn av den kjente norske forfatteren Alexander Kielland.

Karriere

Krag har skrevet tre ungdomsbøker: Dette blir mellom oss (2020), Litt redd bare (2021) og Aldri bedre (2024).

Temaer

Forfatteren skriver om temaer som mange unge kan kjenne seg igjen i, som vennskap, kjærlighet, angst, sex og det å føle seg annerledes. Han skriver på en måte som gjør bøkene enkle å lese. Det er korte kapitler og lite tekst på hver side.

I Dette blir mellom oss er hovedpersonen Felix på 17 år. Han begynner på ny skole. Der treffer han Nicolai og blir hodestups forelsket. Boka handler om den første store forelskelsen, om vennskap, om sex og det å finne seg selv. Boken er den første romanen som ble lansert bit for bit på Instagram, med både tekst, bilder og korte videoer.

I Litt redd bare er hovedpersonen Cornelius. Han går på videregående og opplever angst for første gang. Dette er en bok om å være redd og om frykten for å miste seg selv. Den handler også om hvor vanskelig det er å åpne seg for andre om de viktigste tingene.

I Aldri bedre er hovedpersonen Lucas. Han opplever at bestevennen Jakob tar livet sitt, 17 år gammel. Lucas har problemer med å takle sorgen, sinnet og skyldfølelsen. Jakobs tidligere kjæreste, Emma, strever med det samme. Etter hvert møtes Lucas og Emma. Sammen prøver de å finne veien videre. Oppi alt det triste er også dette en bok full av håp om at alt kan bli bedre når livet er vanskelig.

Betydning

Alexander Kielland Krags bøker har blitt nominert til, og mottatt, ulike priser. For Litt redd, bare fikk forfatteren Uprisen i 2022. Boka ble også nominert til Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpris.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Morten O. Haugen